Hagyományörző disznótor családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek részére

Hagyományörző disznótor családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek részére Rég elfeledett ízekkel, hangulatokkal, igazi gasztronómiai élményekkel találkozhat a vendég a Sárréti Vendégházban a hagyományos falusi disznótoron, amely az állat leölésétől kezdve a feldolgozáson át egészen a pazar esti lakomáig követi nyomon a parasztporták egykori legnagyobb ünnepét.

Ahogyan a karácsonyi előkészületek, ugyanúgy a téli reggelek is elképzelhetetlenek voltak disznóvágás nélkül. A disznóvágás azonban nemcsak munka volt, hanem szertartásos örömünnep is, amely a torban csúcsosodott ki. Az udvaron ott a család apraja-nagyja, mindenki megtalálja a neki való munkát, mindenki sürgölődik, hogy jobbnál jobb falatok kerüljenek a sózó teknőbe, a füstölőrúdra, de mindenek előtt az esti disznótor terített asztalára. A gazda mindenre odafigyel, a fűszerek mennyiségére, hogy miből mi legyen, mennyi hús-, kolbász-, és hurka készüljön, legyen sonka és szalonna, abálni való. Mindemellett még arra is ideje van, hogy pálinkával kínálja a hideget egyre nehezebben viselőket, vagy éppen a munkában megfáradtakat.

Hagyományörző disznótor családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek részére A vendégek péntek délutántól érkezhetnek, elhelyezésükről 5 db 2-4 ágyas pót ágyazható szobákban gondoskodunk.

A pénteki vacsora alapanya a vendégház házi kertjéből és gazdasági udvarából származik. A 19 órakor kezdődő vacsora a szombati napot előkészítő könnyebb étek: paradicsom leves csipetkével és tepertős túrós csusza. Egyeztetjük a másnapi programot, kicsit előkészülünk a másnapi disznóvágásra.

Szombaton DISZNÓTOR

6:30 órakor mikor pitymallik, kezdetét veszi Sza-túrna a disznó levágása
(az ókori Rómában a disznót Saturnusnak áldozták fel, így lett a decemberi Saturnalián az ünnepi asztalok szerencsét hozó fő fogása)
Előtte a lélekmelegítő, egyes tájékainkon szúró pálinkaként is emlegetett jóféle házi gyümölcs pálinka elfogyasztása

Az aktív közreműködés jegyében a felelős csoportok alakulhatnak:

Hagyományörző disznótor családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek részére
  • töpörtyű felelősök
  • kolbász felelősök
  • hurka felelősök
  • reggeli közös felelősség
  • ebéd felelősök
  • vacsora felelősök

A lélekemelő reggeli:
velős piritós és hagymás vér, finom házi kenyérrel,
vegyes savanyú és Sanyi bácsi féle csípős csemege almapaprika
forralt bor, meleg tea

Az ebéd:
toros káposzta gazdagon udvari módra, tejföllel nyakon öntve, házi kenyérrel kísérve,
nyaka pecsenye zsírjában sütve tepsis krumplival, savanyú
diós - mákos guba

Hagyományörző disznótor családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek részére A tisztulás jegyében:
házi bodzaszörp szódával

A vacsora:
orjaleves gazdagon
sült véres - és májas - hurka, sült kolbász, sült húsok
köretként burgonya, párolt káposzta, mustár és uborka
a jó gyomor elősegítése sült almával Jóféle hazai bor

Szombat délután, amennyiben az idő engedi a vendégek igénye alapján külön költségtérítés ellenében lehetőség van
kézműves foglalkozásra
lovaglásra, lovasszekerezésre

Hagyományörző disznótor családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek részére Vacsora után lehetőség van – a vendégek előzetes igénye alapján, külön költségtérítés ellenében – magas színvonalon játszó citera zenekar részvételére. A vendégek megpróbálkozhatnak a legszebb magyar népdalok éneklésével, de még táncra is perdülhetnek, mulathatnak kivirágos-kiviradtig.

Mind a délutáni program, mind a citerazenekar igényüket kérjük, hogy előre jelezzék.

A vasárnap késői reggeli is disznótoros: megkóstolhatják a töpörtyűt, a fokhagymás abált szalonnát, hurkát, kolbászt, héjában sült burgonyával. Kávé, tea.
Délelőtt lehetőség van a Püspökladányi Gyógyfürdőben kipihenni az előző nap fáradalmait.
A távozáskor vendégeink saját kezűleg elkészített kóstolót vihetnek haza.

A program november közepétől február végéig, hétvégén, péntek délutántól, vasárnap késő délelőttig vehető igénybe.


Hagyományörző disznótor családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek részére Részvétel:
Időtartam: 3 nap 2 éjszaka
Elhelyezés: 2-4 ágyas, pót ágyazható szobákban (Sárréti Vendégház, 4171 Sárrétudvari, Kossuth u. 139.)
Gyermekkedvezmények: 8 éves korig: 50% engedmény,
Részvételi díj: Tartalmazza a teljes ellátást, szállást, a disznótoron való részvételt, a kóstoló csomagot.
Ára: minimálisan 10 fő esetén 24.900,- Ft /fő.
(kisebb létszám esetén az összeget arányosan növelni kell)
A disznótor egész programját SZÉP kártyával is lehet fizetni.

A program előkészítése céljából kérjük, hogy részvételi szándékukat legalább egy héttel előre jelezzék.


Töltsön egy kellemes hétvégét családjával, barátaival, kollégáival, partnereivel a Sárréti Vendégházban.

Várjuk kedves vendégeinket szeretettel!
Babusa Sándor
+36-70-526-4780 | +36-70-315-8424
www.sarretivendeghaz.hu